Шотландський перевізник ScotRail розробляє програму щодо зняття з маршрутів всіх своїх дизель-поїздів у рамках програми заміни 65% парку в 2027-2035 роках.

Про це пише ЦТС з посиланням на Rail.insider.

Плани оновлення парку передбачають заміну близько 675 транспортних засобів різних типів, оскільки економічно невигідно продовжувати термін їх служби.

Дизель-потяги ScotRail будуть замінені на транспортні засоби, що працюють від контактної мережі, а де це можливо, від  акумуляторів або водню.

Мета полягає в тому, щоб усунути викиди вуглекислого газу від пасажирських перевезень і запропонувати покращений комфорт, доступність і надійність, а також скоротити експлуатаційні витрати.

Заплановано проведення трьох конкурсів на закупівлю.

Перший етап у 2022–2023 рр. охоплюватиме закупівлю приміських електричних і акумуляторних поїздів. Вони будуть введені в експлуатацію в 2027-2030 рр. на рейсах навколо Единбурга, Глазго та інших міст. 

Другий етап програми оновлення запланований на 2024-2025 рр. і передбачає замовлення нових поїздів для сільських маршрутів. Третій етап у 2025-2026 рр. охоплюватиме міжміські потяги, які з’єднають Единбург і Глазго з Абердином і Інвернессом.