Одним з об’єктів закордонної власності Українського Дунайського пароплавства є будівля на набережній в Будапешті. Відразу після початку російського вторгнення в Україну угорські ділки намагалися вивести будинок з власності УДП, але наразі їм це не вдалося.

Як передає ЦТС, про це розповів керівник УДП Дмитро Москаленко.

Він, зокрема, пояснив, що старовинний особняк на набережній у Будапешті УДП продає протягом 15 років. Ще у 2006 році між УДП, Головним агентством УДП в Угорщині (ГА УДП) та компанією INTELCOM був укладений договір про продаж будівлі за 8 млн дол. Тривалий час сторони підписували певні додаткові та мирові угоди, які підтверджували наміри завершити процес продажу, але гроші на рахунок УДП так і не надходили.

В 2020 році директором ГА УДП в Угорщині був призначений Бокотей Янош. "У перші дні війни, користуючись моментом, шахраї нарешті вирішують діяти рішуче. 2 березня Бокотей Янош вносить зміни до договору купівлі-продажу, надаючи дозвіл на реєстрацію права власності на будівлю за покупцем! Кінцевий розрахунок має відбутись аж через 4 місяці - зрозуміло, що за цей час актив буде десять разів перепроданий. Зрештою УДП залишиться ні з чим!!! Бокотей не повідомив ані керівництво УДП, ані наше Міністерство про наміри змінити умови договору! Мовчало і керівництво угорських дочірніх компаній", - описав ситуацію Дмитро Москаленко.

За його словами, про оборудку стало відомо лише завдяки угорському адвокату УДП, який проінформував українське керівництво про те, що відбувається в Будапешті.

Після цього на підтримку УДП в даному спірному питанні включилися Міністерство інфраструктури і українське посольство в Угорщині.

Зрозумівши, що схема з незаконною реєстрацією права власності не вдалась, як інформує Москаленко, угорські шахраї перейшли до силового варіанту. До будівлі вдерлись два десятка молодиків. У відповідь УДП виставило озброєну охорону і повернуло контроль на приміщеннями.

"Будівля залишається за УДП, хоча юридичний процес ще триває. Але ми поступово відкочуємо назад все, що накоїли шахраї. Буде проведена оцінка будівлі, її справжня ціна значно вище. Продаж будівлі за 8 мільйонів є абсолютно невигідним для УДП, значна частина суми втрачається за рахунок податків", - резюмував керівник УДП.

Читайте також З понад 20 суден Українського Дунайського пароплавства знятий арешт, ініційований росіянами