Транзит російської нафти українською частиною трубопроводу "Дружба" до Словаччини і Угорщини відновлюється після того, як угорська MOL взяла на себе оплату послуг замість російської сторони, у якої з цим виникли проблеми.

Як передає ЦТС, про це пише Економічна правда, посилаючись на Reuters.

Зокрема, стало відомо, що нафтова група MOL сплатила транзитні збори перед Україною, забезпечивши тимчасове рішення щодо припинення поставок російської нафти. Раніше російська "Транснєфть" не змогла сплатити послуги транзиту на користь України, внаслідок чого прокачка нафти до Угорщини, Чехії та Словаччини була припинена. 

В MOL запевняють, що нафта знову тече через південну гілку нафтопроводу "Дружба" і вже досягла Словаччини, а в четвер повинна була дістатися Угорщини. Водночас, зазначили там, відновлення поставок російської нафти до Чехії наразі не очікується.

Перед цим cловацька дочірня компанія MOL, Slovnaft, також здійснила платіж, щоб дозволити відновлення потоків до Словаччини.

Як писав ЦТС, раніше російська "Транснєфть" заявила про те, що "Укртранснафта" з 4 серпня зупинила прокачування російської нафти південною гілкою нафтопровідної системи "Дружба" в напрямку Угорщини, Чехії та Словаччини. Зупинка прокачки була пов’язана з тим, що російська сторона не змогла здійснити платіж за транзит в умовах санкцій ЄС.