У Польщі завершується перший етап будівництва судноплавного каналу через Віслінську косу, що з'єднає Балтійське море з Віслінською затокою та  дозволить судам заходити до порту Ельблонг в обхід Калінінградської області рф.

Про це пише ЦТС з посиланням на GospodarkaMorska.

На даний момент на будівництві проходять випробування та технічне приймання, що передують остаточному прийманню. Багато об'єктів вже отримали дозвіл на введення в експлуатацію - це південний та північний мости, шлюз, адміністративна будівля та частина фарватеру у бік Віслинської затоки завдовжки близько 2 км.

Зазначається, що вже виконано майже 98% усіх робіт.

На наземній частині переважно залишилися оздоблювальні роботи, озеленення, а також завершення випробувань роботи камер шлюзу. Щодо захисних споруд у Гданській затоці, там ще ведуться роботи, пов'язані з будівництвом західного та східного молу.

На західному хвилерізі залишилися останні роботи з влаштування зливової каналізації, дренажного кабелю, дорожнього покриття. На східному хвилерізі залишилося доробити лише прибережну частину. Будівництво частини підводних хвилерізів вже завершено.

Інвестором проекту є Морське управління у Гдині, а генеральним підрядником виступає консорціум у складі NDI та Besix.

Офіційне відкриття каналу заплановано на 17 вересня.

Новий судноплавний канал матиме у довжину 1,3 км та глибину п'ять метрів. Канал дозволить суднам заходити до порту Ельблонг, минаючи територіальні води рф.