Євросоюз пом’якшив свої дії щодо обмеження торгівлі російською нафтою і зупинив позбавлення росії послуг ринку морського страхування.

Як пише ЦТС, про це повідомляють Порти України з посиланням на Financial Times.

Хоча ще два місяці тому ЄС оголосив про глобальну заборону на надання морського страхування суднам, що транспортують російську нафту, плануючи координувати відповідні зусилля з урядом Великобританії, Лондон поки не запровадив подібні обмеження. Участь Великобританії має вирішальне значення щодо такої заборони, оскільки центр галузі морського страхування знаходиться в Лондоні.

Одночасно Брюссель наприкінці липня змінив деякі обмеження стосовно взаємодії з державними російськими компаніями, посилаючись на занепокоєння глобальною енергетичною безпекою.

Останні санкції Великобританії проти рф, схвалені у липні, забороняють страхувати лише судна, що перевозять російську нафту до Великобританії, і лише після 31 грудня. Законодавство було введено після того, як уряд пообіцяв заборонити імпорт російської нафти з кінця року, але воно не забороняє надання послуг щодо російських постачань в інші країни, заявили представники Великобританії.

На даний момент у Великобританії немає заборони на глобальні постачання російської нафти, сказав директор з андеррайтингу Lloyd’s Market Association Патрік Девісон. Однак Lloyd’s перебуває у тісному контакті з британським урядом і "працюватиме з ним над будь-якими майбутніми санкціями, які вони прагнуть запровадити".

Заборона ЄС на страхування була введена 4 червня і залишається в силі. Це не дозволяє компаніям блоку оформляти нову страховку для будь-якого судна, яке транспортує російську нафту будь-куди. Існуючі договори залишаються дійсними до 5 грудня, коли всі подібні види діяльності будуть заборонені.

Разом з тим, ЄС вніс поправки до частини власних санкцій, щоб дозволити європейським компаніям мати справу з деякими російськими державними компаніями, такими як "Роснєфть", з метою транспортування нафти до країн за межами блоку.

Європейським компаніям більше не буде заборонено платити таким компаніям, як "Роснєфть", "якщо ці транзакції суворо необхідні" для купівлі або транспортування сирої нафти чи нафтопродуктів до третіх країн, заявив виданню представник Європейської комісії.

Як зазначено у заяві ЄС, заходи вжиті, щоб "уникнути будь-яких потенційних негативних наслідків для продовольчої та енергетичної безпеки в усьому світі".