Адміністрація морських портів України у зв’язку з підписанням 22 липня Ініциативи щодо експорту зерна та пов’язаних харчових продуктів морським шляхом, повідомила про підготовку портів Одеса, Чорноморськ і Південний до відновлення роботи, пише ЦТС.

"Інформуємо, що захід і вихід суден до вказаних морських портів здійснюватиметься шляхом формування каравану, який буде супроводжуватись судном лідирування", - йдеться в повідомленні.

З метою складання планів формування караванів АМПУ просить подавати заявки на включення суден на електронну пошту.

Нагадаємо, що угода про розблокування експорту українського зерна, підписана в п’ятницю у Стамбулі, попередньо діятиме 120 днів і не передбачатиме подальшого розмінування портів або прилеглих вод з боку України. ООН очікує, що після 120 днів термін дії угоди буде продовжено, якщо до того часу не завершаться бойові дії. Після підписання негайно створюються інспекційні групи та спільний координаційний центр (СКЦ), до якого входитимуть представники ООН і, ймовірно, військові з України, Туреччини та росії.

Українські порти потребують близько 10 днів на підготовку до експорту зерна, тож на захід і вихід суден знадобиться кілька тижнів. Проте, в ООН очікують "дуже швидких темпів виконання" домовленостей.