В Україні вчора набрав чинності закон №3739 "Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості", що передбачає вимогу локалізації при публічних закупівлях продукції машинобудування.

Як пише ЦТС, про це повідомив співавтор законопроекту заступник голови Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

"Тепер держава більше не зможе витрачати кошти на купівлю імпортної продукції машинобудування без місцевої складової, позбавляючи українських громадян роботи у власній країні. Тепер залізничний транспорт, міський транспорт, продукцію енергетичного машинобудування, комунальну і спеціальну техніку держава зможе купувати тільки у випадку, якщо це український товар або в такому товарі буде не менше 10% місцевої складової. Наступного року - не менш 15%, і так щороку ця вимога збільшуватиметься на 5%, поки не досягне 40%", - пояснив він.

Кисилевський зазначив, що, під час прийняття закону через агресивний супротив ЄС були змушені піти на поступки і виключити товари з ЄС і США з-під дії цього закону. "Проникнення імпорту в українські публічні закупівлі складає 38%. Середній показник по світу - 6,7%", - додав нардеп.

За словами заступника голови Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку, виробництво товарів в країні є критично важливим для виживання.

"І це не тільки про робочі місця, але також і про економічну безпеку. Коли інші країни не зможуть або не захочуть продати щось, буде вже пізно думати про власне виробництво. Тож перелік товарів, на які розповсюджуватиметься вимога локалізації, потрібно розширювати. Законом ми надали уряду таке право і очікуємо, що він ним скористається.", - підсумував Кисилевський.