В росії раптово вирішили переглянути рішення щодо призупинення роботи морського нафтового терміналу КТК ("Каспійський трубопровідний консорціум"), через який транспортується нафта з Казахстану.

Як пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс, Краснодарський суд розглянув апеляційну скаргу на ухвалу Приморського районного суду Новоросійська, якою "Каспійському трубопровідному консорціуму" було призначено адміністративне покарання у вигляді призупинення діяльності на 30 діб. Суд апеляційної інстанції призначив КТК покарання у вигляді адміністративного штрафу у розмірі 200 тис. рублів.

Нагадаємо, що термінал КТК на Чорному морі є основним маршрутом експорту казахстанської нафти - на неї припадає 80% усіх обсягів, що прокачуються по нафтопроводу.

Росіяни призупинили роботу терміналу після того як президент Казахстану Токаєв провів телефонну розмову із головою Євроради Шарлем Мішелем і натякнув, що Казахстан готовий замінити нафту з рф на ринку ЄС.

Після цього Касим-Жомарт Токаєв на засіданні уряду Казахстану назвав важливим завданням диверсифікацію постачання нафти. У зв'язку з цим він доручив опрацювати оптимальний варіант реалізації Транскаспійського маршруту та збільшити потужності двохказахстанських  нафтопроводів.