Російські окупанти привласнили два балкери, які вони захопили в порту Маріуполя.

Як передає ЦТС, про це в своєму матеріалі пише Reuters.

Як інформує інформагенція, про захоплення суден росіяни повідомили вустами "керівництва" так званої ДНР. Останніми було заявлено про "примусове відчуження рухомого майна з примусовим перетворенням у державну власність", без будь-якої компенсації власникам.

Мова йде про балкери Smarta і Blue Star І. Перше судно прибуло до Маріуполя 21 лютого за вантажем сталі. 20 березня воно потрапило під обстріл. Пізніше росіяни захопили екіпаж судна з 19 осіб та насильно доправили до Донецька. Екіпаж вдалося звільнити за місяць.

Судно Smarta належить мальтійському судновласнику (країна ЄС) і ходить під прапором Ліберії.

Blue Star І належить українському судновласнику, ходить під прапором Панами.

BLUE_STAR_I

В компанії Smarta Shipping, що є власником першого судна, заявили, що їм повідомили про конфіскацію електронною поштою 30 червня. Такий крок судновласник назвав незаконним та таким, що "суперечить всім нормам міжнародного права".

"Таке примусове привласнення є порушенням фундаментальних прав людини, що стосується прав власності, - йдеться в заяві компанії. - Такі дії є серйозною загрозою для судноплавства та безпеки на морі".

Як раніше писав ЦТС, станом на кінець травня, в українських морських портах через російську військову агресію лишалися заблокованими 68 іноземних суден.

Разом з тим, вивозячі крадені вантажі з українських портів, рф може використовувати частину цих суден. Так, зокрема сталося з балкером ZHIBEK ZHOLY казахстанського власника, яким окупанти намагалися вивезти українське зерно з захопленого ними Бердянська.