Судно казахстанської власності ZHIBEK ZHOLY, яке перевозило з тимчасово окупованого росіянами Бердянська крадене українське зерно, 1 липня було затримано у Туреччині в порту Карасу.

Як пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс-Україна, про це повідомив посол України в Туреччині Василь Боднар.

"Його затримано митними органами Туреччини. Завтра, в понеділок, пройде міжвідомча нарада, на якій буде вирішено подальшу долю цього судна. Наш запит передано, запит Генеральної прокуратури, і ми сподіваємося на те, що судно заарештують, майно так само конфіскують і притягнуть до відповідальності всіх причетних до цієї угоди", - сказав Боднар в ефірі національного телемарафону в неділю, 3 липня.

На питання, як бути з іншими суднами, якими РФ намагається вивезти українське зерно з окупованих територій, посол сказав, що із затриманим судном "особлива ситуація, оскільки воно вперше намагалося використати тимчасово окупований порт Бердянська та за документами цього порту зайти до турецького порту". "Звичайно, це нелегально і, чесно кажучи, це велике нахабство та спроба фактично пробити такий коридор для виходу з окупованих портів… для того, щоб користуватися цією можливістю та вивозити наше майно", - зазначив він.

Разом з тим, за словами Боднара, судна, що виходять із окупованого Криму, виходять із документами російських портів. З цього приводу посольство зверталося до турецької сторони, ведуться слідчі дії та очікується проведення аналізу зерна щодо його походження з окупованих українських територій, щоб повністю припинити його постачання через окупований Крим.

Нагадаємо, ZHIBEK ZHOLY стало першим судном, яке російські окупанти відправили з порту Бердянська після його захоплення. За наявною інформацією, на його борт було завантажено 7 тис. зерна, вкраденого в загарбниками в Україні.

Судновласником ZHIBEK ZHOLY є дочірня компанія казахстанського національного залізничного перевізника КТЖ ("Казакстан темір жоли") KTZ Express Shipping.