У червні 2022 року Сполучені Штати Америки вперше в історії постачили до Європи більше газу, ніж росія.

Про це заявив виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Бірол, повідомляє ЦТС із посиланням на Лігу.

"Нещодавнє різке скорочення росією обсягів постачання природного газу до ЄС означає, що це перший місяць в історії, коли ЄС імпортував більше газу у вигляді ЗПГ зі США, ніж через трубопроводи з росії. Падіння російської пропозиції вимагає зусиль для зменшення попиту в ЄС, щоб підготуватися до важкої зими", - написав Бірол у Twitter.

Останніми місяцями ЄС імпортує рекордні обсяги американського зрідженого газу.

У квітні 2022 року на п'ять європейських країн - Францію, Іспанію, Велику Британію, Нідерланди та Польщу - припадало 54,1% загального американського експорту зрідженого газу, свідчать дані Міністерства енергетики США.

Після нападу росії на Україну 24 лютого ЄС значно скоротив залежність від російського газу -приблизно до 20% від загального обсягу постачань. Але країни Європи уже використали більшість варіантів диверсифікації постачання, таких як імпорт зрідженого газу морем.

Починаючи з квітня, рф припинила постачання до Болгарії, Польщі, Фінляндії, Нідерландів, Данії та значно скоротила потік газу до Німеччини. Країни Балтії самі припинили імпортувати газ із росії.

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) вважає, що Європа має терміново готуватися до того, що росія взимку повністю перекриє постачання газу.

Читайте також Європа дозволила поетапне розширення експорту української електроенергії