Після початку повномасштабної війни росії проти України та появи через це нових енергетичних викликів для Європи, на ринку кейпсайзів спостерігається пожвавлення. Адже, відмовляючись від російського вугілля, Старий Континент має компенсувати дефіцит енергоносіїв морськими поставками цього виду палива.

Як пише ЦТС з посиланням на Splash, в останні місяці у зв’язку з ембарго ЄС на імпорт російського вугілля, що вступить в силу в серпні, все більше великих балкерів прямують до Європи.

І якби не повернення вугілля в енергетичний комплекс Європи, сектор балкерів типу кейпсайз відчував би серйозний спад на тлі зниження попиту на залізну руду та зменшення поставок бокситів.

"Базовий попит на кейпсайзи виглядав би жахливо, якби не ринок вугілля, який залишається паличкою-виручалочкою для більшої частини сектору сухих сипучих вантажів", - йдеться в нещодавній доповіді Breakwave Advisors.

Наразі в країнах ЄС розконсервовують вугільні електростанції, а "зелені цілі" відходять на другий план у забезпеченні національних мереж. Два роки тому Австрія та Бельгія стали першими двома країнами в Європі, які повністю виключили вугілля зі своїх електричних мереж. Зараз обидві країни готуються знову відкрити для роботи закриті вугільні електростанції. Подібні директиви видають багато європейських урядів.

Німеччина планує відновити близько 10 ГВт вугільних потужностей, щоб замінити генерацію на газі. На аналогічні кроки йдуть в Нідерландах та Франції.

На цьому тлі морські поставки вугілля зі США до ЄС принесли більше робочих місць для трансатлантичних перевезень вугілля.

Паралельно спостерігається різке уповільнення експорту російського вугілля до Європи в цьому місяці, оскільки в серпні наближається заборона ЄС на його імпорт.

Крім США, ще одним джерелом надходження вугілля для ЄС є Південна Африка. На сьогоднішній день обсяг імпорту звідти становить 4,3 млн т, що більше, ніж експорт ПАР до країн ЄС за весь минулий рік.

Також морські поставки вугілля відбуваються з Австралії, Колумбії та Канади.

Нагадаємо, що емабрго на імпорт вугілля з рф передбачене п’ятим пакетом санкцій ЄС, що були введені у відповідь на війну, яку рф розв’язала проти України.