Російські авіакомпанії за підсумками першого кварталу поточного року отримали рекордний за останні вісім років сукупний операційний збиток - 61,1 млрд руб., підрахували в Асоціації експлуатантів повітряного транспорту рф.

"За 3 місяці 2022 року сукупний збиток по операційній діяльності всіх авіакомпаній становив 61,1 млрд рублів (пасажирські авіакомпанії - 52,5 млрд руб., вантажні - 8,6 млрд руб.)", - йдеться у доповіді президента згаданої асоціації, якого цитує Інтерфакс.

"Наразі складно спрогнозувати, наскільки погіршиться фінансово-економічна стійкість авіакомпаній надалі", - додали в Асоціації експлуатантів повітряного транспорту рф.

Також відзначається, що в червні пасажиропотік російських авіакомпаній скоротився в річному вираженні приблизно на 20%.  У травні падіння пасажиропотоку рік до року було зафіксовано на рівні 24,4% (перевезено 6,6 млн осіб проти 8,8 млн), у квітні - 28% (5,2 млн проти 7,2 млн), у березні - 20% (5,2 млн. проти 6,5 млн), сказано в доповіді. При цьому, у січні та лютому, до початку війни росії проти України та подальших санкцій, спостерігалася позитивна динаміка перевезень.

Як раніше писав ЦТС, Російське федеральне агентство авіаційного транспорту ("Росавіація") вже декілька місяців не оприлюднює офіційну статистику щодо авіаперевезень.

Авіація виявилася однією з найбільш постраждалих галузей від антивоєнних західних санкцій щодо росії. Як відомо, російським авіакомпаніям заборонено літати до країн ЄС, Великобританії, США та Канади. Також припинено постачання до рф цивільних літаків та запчастин до них. Понад десяток російських аеропортів не працюють через близькість до театру воєнних дій, які росія веде проти України.