Польська залізниця анонсувала старт реконструкції євроколії за маршрутом Перемишль-Нижанковичі-Хирів ("Лінія 102"), повідомив заступник голови Львівської ОВА Юрій Бучко.

Про це пише ЦТС із посиланням на Rail Insider.

Польська сторона вже виготовила проєктну документацію та розпочинає капітальний ремонт своєї дільниці від Перемишля до Нижанковичів протяжністю 7 км.

На Львівщині за цим залізничним маршрутом є діюча широка колія. Натомість від Нижанковичів до Хирова планують відновити вузьку колію. За словами посадовця, зараз вирішується питання фінансування робіт.

"Наразі про суму і терміни говорити не можемо, але те, що ми її робитимемо, - це точно. Для проведення реконструкції нам потрібна проєктно-кошторисна документація, виготовлення якої займе 2-3 місяці. Проте ми хочемо її відновити в умовах експлуатаційного утримання. Оскільки колія діюча, потрібно лише зробити вузьку колію. Це можна проводити через дефектні акти, і залізниця це може зробити. Для цього потрібні кошти або матеріали", - розповів Бучко.

Він додав, що найближчими тижнями мають вирішити питання щодо фінансування. У разі часткової допомоги польської сторони роботи вдасться розпочати вже невдовзі.

Зауважується, що "Лінія 102", яка не експлуатується з 1995 року, сполучає два польські регіони і пролягає через територію України. Раніше потяги по ній курсували з Перемишля через пункт пропуску на кордоні Мальховіце-Нижанковичі до Хиріва в Україні.