Німецька авіакомпанія Lufthansa впроваджує інноваційні технології для оптимізації бортового меню та скорочення кількості викинутої їжі. Нова система Tray Tracker на базі штучного інтелекту вже майже рік тестується в аеропорту Франкфурта і нещодавно розпочала роботу в Мюнхені.

Про це пише ЦТС з посиланням на Avianews.

Суть рішення проста: спеціальні сканери на лінії миття посуду оцінюють, тарілка з бортовим харчуванням була повністю з'їдена, чи частково або зовсім не тронута пасажирами. Штучний інтелект враховує маршрут рейсу, клас обслуговування та концепцію харчування, щоб накопичувати статистику з кожної подачі страв.

За словами представників авіаперевізника, аналіз отриманих даних дозволить скоригувати розмір порцій та асортимент меню. Це знизить як витрати на приготування та утилізацію надлишків, так і вуглецевий слід.

Відмовившись від завантаження зайвого харчування, Lufthansa зможе зменшити вагу авіалайнера і знизити витрату палива, що безпосередньо позначиться на обсягах викидів CO₂ та прибутковості перельотів.

Крім Tray Tracker, у групі Lufthansa діє ще один проект зі зниження харчових відходів на алгоритмах машинного навчання - Pendle. Програма аналізує тривалість та маршрут польоту, а також історичний попит та допомагає точніше розраховувати потреби в продуктах під час завантаження рейсів.

У перспективі обидва проекти - Tray Tracker і Pendle планують об'єднати, щоб створити єдину систему розумного управління бортовим харчуванням, і масштабувати проекти на інші авіакомпанії групи Lufthansa.