Американська авіакомпанія United Airlines запустить безкоштовний супутниковий інтернет від Starlink на всьому своєму флоті, який перевищує тисячу літаків. Це буде перше настільки масштабне розгортання цього сервісу в авіації.

Про це пише ЦТС з посиланням на Avianews.

Авіаперевізник вже уклав угоду з провайдером послуги - компанією SpaceX. Її розгортання пройде протягом найближчих кількох років.

Випробування супутникового інтернету Starlink у перших літаках United Airlines розпочнуться на початку 2025 року, а перші пасажири зможуть скористатися новим безкоштовним сервісом пізніше того ж року.

Авіакомпанія обіцяє, що інтернет буде доступний пасажирам вже після посадки в авіалайнер - на землі та під час польоту - зокрема над океанами та віддаленими регіонами.

Серед великих авіакомпаній рішення Starlink у літаках вже використовує американська авіакомпанія Hawaiian Airlines. Вона вже оснастила супутниковими антенами деякі літаки Airbus A321neo та планує поставити Starlink на всі свої авіалайнери A321neo та A330 до кінця 2024 року. Hawaiian Airlines надає цю послугу безкоштовно всім пасажирам.

SpaceX запустила послугу Starlink для літаків у 2022 році. SpaceX передає авіакомпаніям комплект обладнання для зв'язку із супутниками та сертифікує встановлення обладнання на конкретних моделях літаків.

Про бажання запустити інтернет від Starlink у літаках вже заявили авіакомпанії JSX, Hawaiian Airlines, AirBaltic, ZIPAIR і Qatar Airways. На авіалайнерах зі Starlink пасажири зможуть виходити в інтернет, підключившись до бортової мережі Wi-Fi.