Перша партія рейок французького виробництва, яку має отримати АТ "Укрзалізниця", надійде на рік пізніше, ніж оголошувалося раніше.

Як пише ЦТС, про це стало відомо з повідомлення Міністерства розвитку громад та територій України.

Відповідне питання обговорювалося серед іншого в міністерстві під час зустрічі з Спеціальним уповноваженим Президента Франції з питань допомоги та відновлення України П’єром Ельброном.

"У рамках двостороннього співробітництва триває проєкт підтримки "Укрзалізниці". Так, за попереднім договором, французька сторона має поставити 19 тис. тонн залізничних рейок, що дасть можливість оновити 150 кілометрів колій. Перша партія поставок запланована на січень 2025 року", - повідомили в міністерстві.

Раніше у відомстві заявляли, що перша тисяча тонн рейок мала надійти у першому кварталі 2024 року.

Рамковим договором передбачене фінансування закупівлі рейок за рахунок пільгового кредиту уряду Франції у сумі 37,6 млн євро, що дозволить частково забезпечити потреби АТ УЗ у рейках на 2023 рік у обсязі 18,9 тис. т (близько 145 км). Умовами Рамкового договору передбачене 100-відсоткове фінансування закупівлі, АТ "Укрзалізниця" відшкодовує кредит протягом 35 років, 14 з яких пільгові, за відсотковою ставкою 0,0161% на рік.

Зазначимо, що внаслідок окупації та руйнування був знищений єдиний виробник залізничних рейок в України - ПрАТ "Металургійний комбінат "Азовсталь", - у зв’язку з чим виник дефіцит матеріалів, необхідних для ремонту залізничної колії. 

В травні поточного року "Укрзалізниця" отримала першу партію з 25 тис. тонн рейок від Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA).