Команда Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України у ході підготовки до візиту президента Франції Емануеля Макрона провела зустріч зі Спеціальним уповноваженим президента Франції з питань допомоги та відновлення України П’єром Ельброном. Сторони обговорили обговорили спільні проекти з відновлення критичної інфраструктури, транспортного сектору України та ремонт залізниць. 

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію МІУ.

"Нарощуємо співпрацю з Францією у питаннях відновлення України. У пріоритеті - розвиток транспортної галузі та модернізація обʼєктів критичної інфраструктури", - йдеться в повідомленні.  

Наприкінці грудня 2023 року підписано кредитну угоду на суму майже 37 млн євро.

"Впродовж року буде поставлено 19 тисяч тонн рейок, що дозволить відремонтувати майже 150 кілометрів колій",- додали у відомстві.

Перша тисяча тонн надійде у першому кварталі 2024 року. 

Нагадаємо, що рамковим договором передбачене фінансування закупівлі рейок за рахунок пільгового кредиту уряду Франції у сумі 37,6 млн євро, що дозволить частково забезпечити потреби АТ УЗ у рейках на 2023 рік у обсязі 18,9 тис. т (близько 145 км). Умовами Рамкового договору передбачене 100-відсоткове фінансування закупівлі, АТ "Укрзалізниця" відшкодовує кредит протягом 35 років, 14 з яких пільгові, за відсотковою ставкою 0,0161% на рік.

Зазначимо, що внаслідок окупації та руйнування був знищений єдиний виробник залізничних рейок в України - ПрАТ "Металургійний комбінат "Азовсталь", - у зв’язку з чим виник дефіцит матеріалів, необхідних для ремонту залізничної колії. Реалізація проекту постачання рейок для АТ УЗ дозволить відновити об’єкти інфраструктури, пошкодженої внаслідок військових дій.