Кабмін вніс до Верховної Ради України проект Закону про ратифікацію Рамкового договору між урядом України та урядом Франції щодо фінансової підтримки проекту постачання рейок АТ "Укрзалізниця".

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію ВРУ.

Рамковим договором передбачене фінансування закупівлі рейок за рахунок пільгового кредиту уряду Франції у сумі 37,6 млн євро, що дозволить частково забезпечити потреби АТ УЗ у рейках на 2023 рік у обсязі 18,9 тис. т (близько 145 км рейок).

"Ратифікація договору надасть можливість провести подальшу роботу щодо залучення на пільгових умовах коштів від уряду Франції, необхідних для придбання залізничних рейок для потреб АТ УЗ, що виникли у зв’язку з військовою агресією російської федерації", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що внаслідок окупації та руйнування був знищений єдиний виробник залізничних рейок в України - ПрАТ «Металургійний комбінат "Азовсталь", - у зв’язку з чим виник дефіцит матеріалів, необхідних для ремонту залізничної колії.

Умовами Рамкового договору передбачене 100-відсоткове фінансування закупівлі, АТ "Укрзалізниця" відшкодовує кредит протягом 35 років, 14 з яких пільгові, за відсотковою ставкою 0,0161% на рік.

"Реалізація проекту постачання рейок для АТ УЗ дозволить відновити об’єкти інфраструктури, пошкодженої внаслідок військових дій, забезпечити безпеку руху поїздів, попередити потенційні транспортні події на залізничному транспорті, не допустити закриття колії з причин погіршення технічного стану, дозволить відмінити діючі попередження про обмеження швидкості руху поїздів, здійснити ремонт під’їзних колій", - додали в Комітеті з питань транспорту та інфраструктури ВРУ.