Угорська MOL Group оголосила про укладення угоди з постачальниками нафти з рф і операторами трубопроводів для забезпечення її транспортування трубопроводом "Дружба" через білорусь і Україну в Угорщину та Словаччину.

Про це пише ЦТС, посилаючись на Інтерфакс-Україна.

Зазначається, що після укладення угод MOL Group візьме на себе право власності на відповідні обсяги сирої нафти на кордоні білорусі та України з 9 вересня 2024 року.

В MOL наголошують, що оновлені угоди про транспортування та нові домовленості про придбання сирої нафти повністю відповідають усім відповідним санкціям і положенням, зокрема ЄС та України.

"Угода дає змогу MOL продовжувати використовувати найефективнішу та найнадійнішу технологію переробки нафти на НПЗ в Угорщині та Словаччині та в результаті сприяє безпеці постачань в обидві країни", - сказав виконавчий віцепрезидент із переробки та збуту продукції MOL Group Габріель Сабо.

Україна в липні посилила санкції проти російського "ЛУКОЙЛу", фактично заборонивши транзит нафти, яка надходить до Центральної Європи через українську ділянку нафтопроводу "Дружба". Компанія є великим постачальником сировини і в Угорщину (забезпечує близько третини імпорту в країну), і у Словаччину (40-45%).

Наприкінці серпня Будапешт повідомив про обговорення нової схеми отримання нафти від "ЛУКОЙЛу" через Україну, яку може бути реалізовано найближчими місяцями, але вона призведе до збільшення транспортних витрат.