Польська нафтопереробна компанія Orlen отримала ексклюзивний доступ до терміналу в Клайпеді для перевалювання малих обсягів зрідженого природного газу (ЗПГ), уклавши угоду з литовською KN Energies (раніше Klaipedos Nafta).

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію Orlen.

В Orlen зазначають, що це дозволить збільшити постачання газу на північний схід Польщі та Балтійському регіоні.

Після укладання попереднього контракту Orlen через Клайпедський термінал отримала близько 60 тис. тонн ЗПГ.

Нова угода з KN Energies діятиме до кінця березня 2030 року.

Отриманий на литовському перевалочному пункті ЗПГ доставлятиметься замовникам, переважно на північному сході Польщі, автоцистернами.

Ці поставки матимуть значення для бізнес-клієнтів та станцій регазифікації ЗПГ у районах, що знаходяться поза існуючою газовою мережею. Зазначається, що такий транспортний маршрут є значно ефективнішим, ніж покладатися виключно на постачання ЗПГ із терміналу Свиноуйсьце, який залишається основним вузлом імпорту зрідженого газу в Польщі.

Клайпедський перевалочний термінал оснащений п'ятьма резервуарами ЗПГ загальною місткістю 5 тис. куб. м. Також на терміналі є причальна інфраструктура, призначена для перевалки партій ЗПГ на невеликі судна.

Окрім операцій з невеликими партіями ЗПГ, група Orlen також імпортує великі обсяги ЗПГ через плавучий термінал, що експлуатується KN Energies у Клайпеді. Компанія зарезервувала на довгостроковій основі регазифікаційні потужності (до 2032 року), що дозволяє імпортувати через термінал понад 500 млн куб. м природного газу на рік.

Після регазифікації ЗПГ розподіляється між клієнтами в країнах Балтії та на польському ринку трубопроводом Gas Interconnection Poland-Lithuania (GIPL), який працює з травня 2022 року.