Оператор громадського транспорту естонської столиці Tallinna Linnatransport (TLT) після завершення етапу випробувань ввів у регулярну експлуатацію перший трисекційний трамвай сімейства Twist від польської компанії Pesa Bydgoszcz.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Згідно з контрактом, укладеним у 2022 році, Pesa Bydgoszcz поставить до Таллінна 23 вагони на суму 52 млн євро.

Перший трамвай було доставлено оператору у червні 2024 року.

Дата початку пасажирських перевезень приурочена до 136-річчя від дня відкриття першої лінії конки Таллінна - 24 серпня 1888 року.

Ще три трамваї Twist планується ввести в експлуатацію восени 2024 року.

Згідно з традицією оператора TLT, яка була закладена з часу поставок 20 вагонів виробництва іспанської компанії CAF, кожен трамвай отримує власне ім'я.

Перші чотири трамваї сімейства Twist названі на честь промисловців, які відіграли ключову роль у розвитку Таллінна: Rotermann, Luther, Krull та Lorup. До вибору імені для інших вагонів будівлі PESA Bydgoszcz намічено залучити мешканців столиці.

Низькопідлогові вагони завдовжки 28,56 м вміщують до 184 пасажирів, з яких 65 можуть їхати сидячи, та відповідають вимогам доступності для осіб з обмеженою мобільністю.

Таллінн - єдине місто в Естонії з трамвайним рухом. У 2023 році на мережі з п'яти ліній трамвая колії 1067 мм загальною довжиною 19,7 км перевезено близько 20 млн пасажирів. Сумарно трамваями, тролейбусами та автобусами оператора TLT користуються близько 360 тис. пасажирів на день та близько 133 млн осіб щорічно.