На порталі закупівель ЄБРР оголошено міжнародний тендер на закупівлю 10 акумуляторних маневрових локомотивів для "Укрзалізниці" в рамках проєкту "Надзвичайна підтримка Української залізниці".

Як пише ЦТС, про це повідомив директор Офісу з міжнародних проектів "Укрзалізниці" Володимир Шемаєв.

Зазначається, що функціональне призначення машин - маневрова робота в депо та на терміналах.

"Ця закупівля також відповідає положенням Ukraine Plan щодо закупівлі нового рухомого складу з нульовими викидами парникових газів", - додав Шемаєв. 

Нагадаємо, ЦТС писав, що в червні 2024 року "Укрзалізниця" в рамках реалізації програми з оновлення парку локомотивів, досягла домовленості з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) щодо виділення додатково до 300 млн євро на закупівлю вантажних електровозів.

Відповідний меморандум між "Укрзалізницею", ЄБРР та Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури було підписано в Берліні під час Ukraine Recovery Conference.

В травні 2024 року УЗ оголосила тендер на закупівлю електровозів. Залежно від наявності фінансування, планувалася закупівля 30 або 80 електровозів. Потенційний постачальник мав розробити та запропонувати "Укрзалізниці" двосистемні електровози (постійного/змінного струму), у тому числі 25 кВ, з максимальною експлуатаційною швидкістю до 120 км/год. Також необхідно буде провести навчання персоналу АТ УЗ для управління локомотивами.