Азербайджан та Грузія створили спільне підприємство ТОВ BTKI Railways, засновниками якого є дочірні компанії ЗАТ "Азербайджанські залізниці" та ТОВ "Залізниця Марабда-Картсахі".

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Нове підприємство відповідатиме за експлуатацію та управління інфраструктурною ділянкою залізничної лінії Баку-Тбілісі-Карс (БТК), а також організацію вантажоперевезень за допомогою БТК та залучення нових вантажів.

Створення спільного підприємства здійснено відповідно до положень підписаної між урядами Азербайджану та Грузії угоди про принципи та умови фінансування, проектування, будівництва, реабілітації та реконструкції, а також експлуатації залізничної ділянки Марабда-Картсахі (до кордону Туреччини) у рамках реалізації проекту залізничної лінії БТК .

Згідно з угодою, після завершення будівництва та введення в дію зазначеної ділянки, експлуатація та управління всією залізничною інфраструктурою цієї ділянки буде покладено на юридичну особу - спільне підприємство, створене відповідно до законодавства Грузії з рівнодолевою участю (тобто частки у статутному капіталі будуть розділені між засновниками підприємства порівну) дочірньої компанії ЗАТ "Азербайджанські залізниці" та дочірньої компанії ТОВ "Залізниця Марабда-Картсахі".

Нещодавно завершилися роботи з модернізації та розширення залізниці Баку-Тбілісі-Карс, розпочаті минулого року, та річна пропускна спроможність лінії збільшилася з 1 млн до 5 млн тонн.