Чергова велика галузь економіки рф - металургія, зіткнулась з падінням експорту на тлі посилення американських санкцій і масового блокування банківських платежів. У першому півріччі 2024 року вивезення металів на експорт залізницею скоротилося на 14%.

Про це пише ЦТС з посиланням на Економічну правду.

Порівняно із січнем-червнем минулого року металурги рф втратили понад 2 млн тонн експорту, загальний обсяг якого стиснувся до 13,1 млн тонн.

Найбільших втрат зазнали підприємства ТМК - найбільшого в росії виробника сталевих труб. Експорт Первоуральського новотрубного заводу впав на 21%, а Челябінського трубопрокатного заводу (ЧТПЗ) і Волзького трубного заводу (ВТЗ) - більш ніж удвічі (на 57% і 58% відповідно). "Северсталь" зафіксувала обвал експорту на 24%, "Мечел" - 23%, а заводи Evraz - 7-20%.

Трохи менше експорту - 4% і 8% відповідно - втратили Новолипецький металургійний комбініт (НЛМК) і Магнітогорський металургійний комбінат (ММК), випливає зі статистики РЖД.

Продаж металів за кордон приніс російському бюджету 60 млрд, або сьому частину всіх експортних доходів економіки, які ЦБ оцінив у 423 млрд дол - на 130 млрд дол менше, ніж у 2022-му.

Цього року уряд прогнозував зростання експорту до 471 млрд дол, проте істотно знизив оцінку у квітні (до 428 млрд дол), коли російські компанії зіткнулися з проблемами в проведенні платежів, а спроби домовитися з банками дружніх країн зайшли в глухий кут.