На даний момент в спільній операції Туреччини, Румунії і Болгарії по розмінуванню акваторії західної частини Чорного моря задіяні п’ять тральщиків. А питання приєднання до цієї ініціативи інших країн, включаючи і Україну, знаходиться на розгляді.

Як пише ЦТС з посиланням на Rail.Insider, про це розповів посол України в Туреччині Василь Боднар.

"Тільки зараз формуються плани з проведення конкретних розмінувальних робіт. Минулого тижня зі Стамбула вийшло п’ять кораблів: по одному кораблю з боку Болгарії та Румунії, це саме мінні тральщики, і також три кораблі турецькі, які починають, умовно кажучи, підготовку до проведення зони розмінування. Чітка зона була визначена на відповідних картах, яка стосується здебільшого міжнародних вод у західній частині Чорного моря", - повідомив дипломат.

За його словами, питання про розширення ареалу і приєднання нових учасників наразі є також на порядку денному. Він зазначив, що Україна також раніше звернулася з пропозицією про приєднання до цієї ініціативи. І наразі це питання перебуває на розгляді сторін.

Крім того, як додав Боднар, деякі країни НАТО також висловлювали зацікавленість у тому, щоб хоча б на рівні офіцерів зв’язку брати участь у цій ініціативі.

"Безперечно, що пройде час і ми також до цього приєднаємось, оскільки це в нашому інтересі, особливо проводити розмінування в територіальних водах України. Поки що ця ініціатива йде під егідою НАТО як елемент регіональної відповідальності трьох країн-членів НАТО і концентрується саме на тому, щоб створити більш безпечні умови для нашого коридору, яким користуються кораблі для вивозу продукції, а також для того, щоб консолідувати міжнародні зусилля на темі розмінування в Чорному морі. Безперечно, ми будемо доєднуватися до цього спочатку без участі кораблів чи без участі технічного складу, але, можливо, це будуть офіцери зв’язку чи шляхи комунікації з турецькою стороною. І звичайно, в майбутньому, я сподіваюся, що в нас будуть такі спроможності, щоб брати участь як повноправний член, оскільки Україна є прибережною державою Чорноморського регіону", - зауважив посол.

Нагадаємо, що 1 липня у Стамбулі заявили, що Туреччина, Румунія і Болгарія розпочали спільну протимінну операцію в акваторії Чорного моря з метою підвищення безпеки судноплавства.

11 січня 2024 року згадані три країни підписали в Стамбулі угоду про спільну боротьбу з морськими мінами, які загрожують судноплавству в Чорному морі.