Туреччина, Румунія і Болгарія в понеділок, 1 липня, розпочали спільну протимінну операцію в акваторії Чорного моря з метою підвищення безпеки судноплавства.

Про це повідомляє Економічна правда з посиланням на Bloomberg.

Зазначається, що ініціатива під керівництвом Стамбула є першою великою спільною акцією чорноморських країн, спрямованою на знешкодження мін, що дрейфують у західних районах Чорного моря. Вона має підвищити безпеку, зокрема і для експорту українського зерна.

Нагадаємо, в жовтні минулого року з’явилася інформація, що Туреччина, Румунія та Болгарія обговорюють створення спеціального підрозділу для очищення Чорного моря від мін, які потрапляють у їхні територіальні води через російську агресію проти України. Дана ініціатива не є операцією НАТО.

Пізніше у тому ж місяці мінно-тральна група зі складу ВМС Болгарії та Румунії розпочала траління акваторії Чорного моря поблизу берегів Болгарії на маршруті нового українського морського коридору.

11 січня 2024 року згадані три країни підписали в Стамбулі угоду про спільну боротьбу з морськими мінами, які загрожують судноплавству в Чорному морі.