Україна та Польща уклали угоду про співробітництво у сфері безпеки. В рамках угоди передбачається, що країни співпрацюватимуть у транспортній галузі.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію сайта президента України.

Угоду підписали президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск.

Зокрема, в рамках угоди її учасники продовжать докладати зусиль для розширення мережі взаємних транспортних сполучень та відповідної інфраструктури, зокрема пов’язаної з сільськогосподарською продукцією, а також у сфері транспорту, зокрема залізничного, автомобільного, повітряного, для забезпечення ефективного використання наявних транскордонних електроенергетичної та телекомунікаційної інфраструктур, а також визначення умов, необхідних для забезпечення надійної потужності для транспортування природного газу з Польщі до України, включно з постачанням скрапленого природного газу з польських LNG-терміналів.

"Щодо будівництва доріг Польща розширює мережу швидкісних доріг у бік України, зокрема швидкісних доріг S12 і S17. Остання ділянка швидкісної дороги S12 перед кордоном співфінансується за кошти, надані в межах конкурсу CEF, у якому брали участь Україна та Польща. Польща сподівається на швидке будівництво продовжень вищезгаданих швидкісних доріг з українського боку, що забезпечить пряме дорожнє сполучення Захід-Схід", - йдеться в документі.

Щодо залізниць, зазначається, що у 2023 році Польща відновила залізничний пункт пропуску (ПП) на українсько-польському кордоні Рава-Руська - Гребенне.

Найближчим часом буде відкрито новий залізничний ПП Нижанковичі-Мальховичі.

Згідно з документом, Польща готується модернізувати залізничні лінії в бік України, очікуючи подальшого збільшення обсягів перевезень.

Також учасники зосередяться на модернізації з’єднання, насамперед стандартних, а також широких колій (1435 і 1520 мм) на ПП, розвитку інфраструктури перевантажувальних терміналів уздовж залізничної лінії 65, а також у районі Хелма та Медики (включно з інтермодальними терміналами).