Україна хотіла б розширити свій морський коридор, який може бути практично повністю захищений завдяки очікуваним винищувачам F-16.

Як пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс-Україна, про це сказав командувач Військово-Морських сил Збройних сил України віце-адмірал Олексій Неїжпапа в інтерв'ю агентству Reuters.

Він заявив, що постачання винищувачів американського виробництва стане стимулом, що дасть змогу кинути виклик "повному пануванню" рф у небі над Чорним морем.

"F-16 із правильним озброєнням зможуть відтіснити російські військові літаки. Північно-західна частина Чорного моря, особливо коридор для цивільних суден, буде практично на 100% захищена", - сказав він.

Неїжпапа зазначив, що Україна хотіла б розширити свій судноплавний коридор, який наразі охоплює лише морські перевезення з трьох основних одеських портів, включивши в нього порти Миколаєва і Херсона.

Зараз це неможливо, оскільки росія має контроль над Кінбурнською косою, яка виступає вздовж цього маршруту.

За словами командувача ВМС ЗСУ, у деяких районах цивільні судна супроводжуються патрульними катерами, які допомагають забезпечувати захист від мін, а засоби ППО забезпечують прикриття і портів, і коридорів.

Неїжпапа також зазначив, що наразі російські військові кораблі не заходять у північно-західну частину Чорного моря на площі майже 25 тис. кв. км.

Читайте також Миколаївські порти: Відкрити неможна закрити