З 00:00 годин 1 липня польською стороною у пунктах пропуску призупинено пропуск на в'їзд та виїзд з/в Республіку Польща українських вантажних транспортних засобів, що не мають дозволів на міжнародні вантажні перевезення (дозвіл або книжка ЄКМТ).

Як передає ЦТС, про це повідомили в Державній митній службі України.

При цьому відзначається, що пункти пропуску на інших ділянках кордону працюють у звичайному режимі.

Нагадаємо, 20 червня Україна і ЄС підписали угоду про продовження лібералізації вантажних перевезень ще на рік з можливістю автоматичного продовження до кінця 2025 року.

"Українські перевізники і надалі зможуть виконувати двосторонні та транзитні перевезення до країн ЄС без потреби у дозволах. Так само без дозволів до України зможуть завозити товари перевізники держав-членів ЄС", - зазначали тоді в Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури.

Пізніше в міністерстві заявили, що українські перевізники, які працюють на умовах "транспортного безвізу" в країнах Євросоюзу, повинні повернути всі фури в Україну до 10 липня, щоб оновити документи відповідно до нових вимог.

За оновленою Угодою, всі водії під час виконання перевезення повинні будуть мати при собі документи, що підтверджують наявність ліцензії. Зокрема, українські водії повинні мати витяг про отримання ліцензії англійською мовою з qr-кодом.