Австрійська компанія Sensonic уклала із залізницями Індії (Indian Railways) контракт на впровадження системи Gajraj для виявлення слонів на залізничній мережі.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Система націлена на зниження ризиків зіткнення тварин з поїздами, яке для слонів становить смертельну небезпеку, а для рухомого складу пов'язане із серйозними ушкодженнями.

Система, в якій використовується технологія розподіленого акустичного зондування (Distributed Acoustic Sensing, DAS) та штучний інтелект, буде розгорнута на більш ніж 400 км залізничної колії в штатах Одіша та Джаркханд з використанням підземних волоконно-оптичних кабелів загальною довжиною 1200 км.

За даними Sensonic, планується охопити 30 міграційних коридорів, якими пересуваються тварини.

Система Gajraj дозволяє виявляти наближення слонів та відстежувати їхнє пересування в реальному часі. У разі якщо тварина впритул наблизиться до залізниці, попереджувальний сигнал буде надіслано як працівникам залізничної станції, так і поїзним бригадам, що дозволить своєчасно знизити швидкість руху або зупинити поїзд, а також направити спеціальний персонал у район знаходження слона для того, щоб забезпечити йому подальше безпечне пересування.