Фінська національна компанія VR Group закрила угоду щодо придбання шведського оператора MTR Express (MTRX), який працює на умовах відкритого доступу до інфраструктури в коридорі між Стокгольмом та Гетеборгом, конкуруючи з державною шведською пасажирською компанією SJ.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Про домовленість щодо продажу MTR Express (MTRX), що входить до складу шведського дочірнього підприємства MTR Nordic корпорації MTR (Гонконг), було оголошено в лютому 2024 року.

Угоду схвалив Шведський антимонопольний орган.

Поїзди шведського оператора, але вже з брендом VR з'являться у коридорі Стокгольм-Гетеборг восени 2024 року.

За оцінкою VR Group, обсяг пасажирських перевезень у далекому сполученні у Швеції приблизно вдвічі перевищує аналогічний показник у Фінляндії. Частка залізничного транспорту в загальному пасажиропотоці Швеції вдвічі більша, ніж у Фінляндії. У зв'язку з цим у VR Group вважають, що угода дозволить продовжити перевезення із прибутком, а конкурентною перевагою має стати висока якість обслуговування клієнтів.

MTRX працює на умовах відкритого доступу до інфраструктури в коридорі між Стокгольмом та Гетеборгом з 2015 року, у парку оператора - шість поїздів FLIRT Stadler, які виконують 126 рейсів щотижня, що становить понад третину всього обсягу перевезень на цьому маршруті.

Угода передбачає передачу всього парку поїздів MTRX у власність VR.