Після введення санкцій Мінфіном США десятки російських нафтових танкерів місяцями простоюють без діла, згідно з даними відстеження суден, зібраними агентством Bloomberg, пише ЦТС.

З жовтня 40 суден, що беруть участь у російській торгівлі нафтою, були додані до санкційного списку США за порушення цінового ліміту.

Санкції та обмеження ціни, накладені на росію, критикують за те, що Москва занадто легко їх обходить, враховуючи, наскільки великими залишаються потоки нафти, що надходять з країни. Однак бездіяльність флоту показує, що коли заходи вживаються проти окремих суден, вони можуть бути ефективними.

Двадцять одне з 40 суден належать російській державній судноплавній компанії ПАТ "Совкомфлот". Більшість інших 19 контролюються компанією Hennesea Holdings Ltd., що базується в Об'єднаних Арабських Еміратах.

Але судна, що потрапили під санкції, становлять невелику частину тіньового флоту суден, який був створений за допомогою підставних компаній, щоб обійти обмеження G7 на судноплавні послуги.

Одне з 40 суден було вилучено зі списку у квітні, що дозволило йому користуватися послугами міжнародного страхування. Після виключення зі списку судно завантажило вантаж американської нафти, але залишається на якорі біля узбережжя Техасу.

Вісім танкерів "Совкомфлоту" знаходяться біля російських портів Тихого океану, де деякі з них перебувають вже більше п'яти місяців. У Чорному морі є ще одне скупчення простоюючих танкерів "Совкомфлоту", що потрапили під санкції.