У неділю, 19 травня, ЗСУ потопили ще один військовий корабель Чорноморського флоту рф - тральщик "Ковровец". 

Про це пише ЦТС з посиланням на Forbes.

Припускають, що "Ковровец" потопили за допомогою американських ракет ATACMS. Цей боєприпас розроблений для атак на суші та його використання як протикорабельної зброї досить нетипове.

Двотонні ракети наземного базування зазвичай не є протикорабельною зброєю. Вона призначена для атак на суші. Це тому, що ракети інерційного наведення ATACMS, за даними більшості джерел, близько 9 метрів від мети. Коли йдеться про корабель, цього недостатньо.

У той же час моделі ATACMS М39 на 160 км та М-39А1 на 300 км розкидають сотні суббоєприпасів розміром з гранату. Це пом’якшує недостатню точність ураження. Вони здатні пошкодити верхню частину корабля, але навряд потоплять судно, оскільки для цього потрібно пробити корпус. 

Однак, якщо для потоплення "Ковровец" використовувалася система ATACMS, це могло б означати, що є версія ракети M48 на 270 км або M57 ATACMS на 300 з 200-кілограмовими боєголовками на додаток до M39 та M39A1 ATACMS із суббоєприпасами.

З цього випливає, що M48 і M57 точніші, ніж припускали багато спостерігачів, а наслідки значні. Судна Чорноморського флоту, що залишилися у Севастополі, перебувають у межах досяжності М39А1, М48 та М57.

"Якщо ATACMS знищує російські військові кораблі в Севастополі, важко уявити, що ця база може принести багато користі росіянам", - зазначив професор стратегічних досліджень Сент-Ендрюськго університету Філіпс О'Брайєн.

При цьому С-400, на які в Криму полювали ЗСУ, не змогли перехопити ATACMS. На думку військового консультанта Нуну Фелікса, росіяни не мають можливостей протистояти цим ракетам.

Не менш тривожним для загарбників є те, що ATACMS можуть становити серйозну небезпеку для Кримського мосту. Точність, яка дозволила М48 або М57 вразити корабель, допоможе вразити міст, пояснив Фабіан Хоффманн, дослідник ядерного проекту Осло в Норвегії.

Усього за 27 місяців повномасштабної війни Україна знищила чи пошкодила понад десяток довоєнних російських кораблів.