Попри санкції росія продає свою нафту до Туреччини, а Туреччина своєю чергою експортує її до ЄС, що приносить росії мільярдні прибутки.

Про це пише ЦТС з посиланням на Громадське радіо.

"Громадські активісти та медіа, які борються проти вуглеводневого експорту з росією, про цю схему говорили давно. По факту це реекспорт. Туреччина купляє російську нафту, а Європа у Туреччини купує вже турецьку нафту. Отак вони упакували цю складну схему. Просто змінюється наклейка, підмінюється країна походження. Це дозволяє обійти санкції", - повідомив експерт з енергетики Максим Гардус.

За його словами, щоб підсвітити цю історію, було проведено розслідування. "Мета - щоб політики більше не могли закривати очі на те, що вони нібито не знають, що в Європі російські нафтопродукти, які підписані турецькими. Всі знають, що Туреччина не добуває нафту. Вона є її імпортером. Тобто усі просто удають, що нічого не відбувається", - додав експерт.

Росія використовує Туреччину для обходу санкцій давно, зазначає Гардус. До накладення формальних санкцій деякі країни зробили самостійні заяви про те, що вони відмовляються купувати нафту та нафтопродукти з росії через порушення нею норм міжнародного права.

"До повного ембарго було повзуче ембарго і несприйняття на політичному рівні нафтового продукту з росії. Схеми з пошуку шляхів обходу індивідуальних санкцій почалися ще з 2022 року. Після того, як ЄС таки розпочав формальне ембарго, виникла необхідність у тому, щоб знайти більш масштабні схеми обходу", - зазначив експерт.

Індія була другою за величиною "клієнткою" Москви після Китаю. Вони продовжують купувати нафту у росії, але з певними змінними.

"Останнім часом ми бачимо інформацію про те, що Індія знову приймає експорт нафти з росії. Позиція Індії по російській нафті доволі амбівалентна. Це не дружба росією, не ворожнеча. Це вигода. Якщо в один місяць їм вигідна ціна, вони купляють. Наступного місяця, наприклад, знижок вони не отримали, а американці придумали нові санкції. То вони не купують російську нафту, а купляють нафту з Перської затоки. Їхній графік купівлі російської нафти - це синусоїда", - підсумував Гардус.