Залізниці Чехії (České dráhy) планують до 2031 року інвестувати 514 млн доларів (12 млрд чеських крон) у розвиток підприємств з технічного обслуговування рухомого складу. З них 6 млрд крон направлять на будівництво чотирьох нових експлуатаційних депо та реконструкцію та розширення шести діючих.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Понад 1 млрд крон витратять на облаштування нового екологічного цеху та прокладання колії між депо на станції Прага-Південна та магістральною мережею.

Близько 3,5 млрд крон намічено асигнувати на модернізацію та прокладання ремонтних шляхів, оглядових канав, встановлення нового підрейкового колесотокарного верстата в депо в регіоні Моравія, а також на реконструкцію службово-технічних будівель локомотивного господарства в масштабах усієї країни.

1,5 млрд крон, що залишилися, підуть на придбання обладнання, машин і механізмів, у тому числі домкратів, пересувних підйомних платформ, випробувальних високовольтних камер, дефектоскопів та ін.

В даний час на ČD в експлуатації знаходяться близько 2000 локомотивів та 1800 пасажирських вагонів. У рамках 10-річної програми модернізації вартістю понад 160 млрд крон планується суттєве оновлення локомотивного та вагонного парку. Крім того, сотні одиниць вантажного та пасажирського рухомого складу експлуатують інші перевізники.

Також ČD закуповують у словацької лізингової компанії Rolling Stock Lease (RSL) 10 багатосистемних електровозів Vectron MS за опцією зворотного викупу. Такий перехід рухомого складу, що орендується, у власність оператора здійснюється на ČD вперше.

Загалом у 2024 році RSL закупить для ČD 50 таких локомотивів, розрахованих на рух із максимальною швидкістю 200 км/год. Ще 50 модернізованих електровозів Vectron MS від Siemens, розрахованих на рух зі швидкістю 230 км/год, ČD придбали безпосередньо у виробника. Їхнє постачання намічено на кінець 2025 року.