Один з найбільших у світі виробників залізничного рухомого складу, французька корпорація Alstom продала 20% акції, які належали їй у російському "Трансмашхолдингу" (ТМХ), за 75 млн євро.

Як пише ЦТС, про це йдеться у звіті компанії за 2023/2024 фінансовий рік.

"14 вересня 2023 року Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США внесло АТ "Трансмашхолдинг" до Списку спеціально визначених громадян і заблокованих осіб (SDN)… Alstom володів 20% акцій ТМХ. Група додатково оцінила потенційний ризик, що виник внаслідок нових санкцій OFAC, і прийняла рішення продати свою частку в TМХ. Угоду було закрито на початку січня 2024 року на суму 75 мільйонів євро, балансова вартість була нульовою внаслідок попереднього знецінення, що сприяло зниженню ризиків портфеля компанії", - сказано в повідомленні Alstom.

Раніше повідомлялося, що свої акції Alstom продав російським акціонерам "за половину об’єктивної вартості", а розрахунки провели в рублях.

Після початку російського вторгнення в Україну Alstom припинив усі поставки в росію, а також призупинив інвестиції, які планувалися. Через це "Трансмашхолдинг" повністю зупинив випуск пасажирських електровозів ЕП20, створених разом з Alstom.

У вересні 2022 року в Alstom повідомляли, що "між Alstom і TMХ не існує жодного ділового чи операційного зв’язку, як і не існувало вже протягом деякого часу".