Європейські спецслужби попередили уряди своїх країн про те, що росія планує насильницькі диверсійні акти на всьому континенті, дотримуючись курсу постійного конфлікту із Заходом. 

Зокрема, рф вже почала більш активно готувати вибухи, підпали та пошкодження інфраструктури, у тому числі транспортної, на території країн Європи.

Як пише ЦТС, про це йдеться в матеріалі Financial Times.

"Ми оцінюємо, що ризик диверсій, контрольованих (російською) державою, значно зростає… Росія тепер, здається, комфортно проводить операції на європейській території з високим потенціалом шкоди", - заявив Томас Гальденванг, голова внутрішньої розвідки Німеччини.

Гальденванг виступив з заявою лише через кілька днів після того, як двох громадян Німеччини та росії заарештували в Баварії за підозрою у плані нападу логістичні об’єкти в Німеччині від імені росії. 

Видання нагадує, що наприкінці квітня у Великій Британії двом чоловікам висунули звинувачення в організації пожежі на складі з вантажами допомоги для України. Британська прокуратура звинувачує їх у роботі на російський уряд. 

У Швеції служби безпеки тим часом розслідують серію недавніх сходжень з рейок рухомого складу, що може бути актами саботажу, інспірованими росією.

Також рф намагалася знищити або пошкодити системи сигналізації на чеських залізницях, повідомив міністр транспорту країни FT минулого місяця. 

"Очевидний висновок полягає в тому, що відбулося реальне посилення російської активності", - сказав Кейр Джайлз, старший консультант аналітичного центру Chatham House.

Тим часом в НАТО опублікували заяву, в якій висловили глибоку стурбованість зростанням "зловмисної діяльності на території союзників" з боку росії, констатуючи те, що ця російська кампанія посилюється в євроатлантичному регіоні".

Аналітики Королівського інституту об’єднаних служб Великої Британії підкреслили зусилля, яких Росія докладала для відновлення своєї присутності в Європі, часто використовуючи проксі. Серед них члени російської діаспори, а також організовані злочинні групи, з якими Кремль має давні зв’язки.

Раніше повідомлялося, що, за даними голландської розвідки, росія здійснює спроби отримати розвідувальні дані для можливих диверсій на критично важливій інфраструктурі в голландській частині Північного моря. Зокрема, в лютому 2023 року поблизу морської вітроелектростанції в Північному морі був виявлений російський корабель, екіпаж якого намагався нанести на карту розташування офшорної енергетичної інфраструктури.

Нідерландські розвідувальні служби MIVD і AIVD заявили, що об’єкти критично важливої ​​офшорної інфраструктури, такі як інтернет-кабелі, газопроводи та вітряні ферми, тепер стають потенційними об’єктами російських диверсій.

Ще в 2022 році до посилених заходів безпеки на об’єктах морської інфраструктури вдалася Норвегія. Зокрема, норвезькі правоохоронці  посилили охорону морських газових і нафтових установок, побоюючись диверсій з боку рф.