В останні місяці росія здійснює спроби отримати розвідувальні дані для можливих диверсій на критично важливій інфраструктурі в голландській частині Північного моря.

Як пише ЦТС з посиланням на Reuters, про це в понеділок, 20 лютого, заявила нідерландська військова розвідувальна служба MIVD.

Зокрема, повідомляється, що поблизу морської вітроелектростанції в Північному морі нещодавно був виявлений російський корабель, екіпаж якого намагався нанести на карту розташування офшорної енергетичної інфраструктури.

В голландській розвідці уточнили, що російський корабель було супроводжено від вітроелектростанції кораблями берегової охорони Нідерландів, перш ніж будь-яка диверсійна спроба стала успішною.

"В останні місяці ми бачили, як російські актори намагалися розкрити, як працює енергетична система в Північному морі. Ми вперше бачимо це, - прокоментував очільник MIVD генерал Ян Свілленс. - росія вивчає роботу наших вітряних парків у Північному морі. Їх дуже цікавить, як вони можуть саботувати роботу енергетичної інфраструктури".

Нідерландські розвідувальні служби MIVD і AIVD у спільному звіті, опублікованому в понеділок, заявили, що об’єкти критично важливої ​​офшорної інфраструктури, такі як інтернет-кабелі, газопроводи та вітряні ферми, тепер стають потенційними об’єктами російських диверсій.

В розвідці додали, що росія таємно збирає інформацію про офшорну інфраструктуру, що свідчить про наміри зриву її роботи і виведення з ладу.

Нагадаємо, що ще в вересні до посилених заходів безпеки на об’єктах морської інфраструктури вдалася Норвегія. Зокрема, норвезькі правоохоронці  посилили охорону морських газових і нафтових установок, побоюючись диверсій з боку рф.

Крім того, в Латвії вживають заходів для запобігання можливим загрозам для критичної інфраструктури, зокрема енергетичної системи.