В Німеччині у вагоноремонтному депо Майнц-Бішофсхайм тестують чотирилапого робота Spot, якого дооснастили обладнанням для ідентифікації вантажних вагонів та визначення їхнього розташування на коліях депо, а також для інспектування стану осей колісних пар. За результатами тестування оператор DB Cargo, що входить до складу залізниць Німеччини (DB), ухвалить рішення щодо використання таких роботів в інших своїх депо.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Робот Spot виробництва американської компанії Boston Dynamics здатний самостійно переміщатися коліями і спускатися сходами в оглядові канави депо.

Він обладнаний камерами, датчиками та засобами штучного інтелекту, що дозволяють йому самостійно ідентифікувати вагони та проводити їх візуальний огляд з метою виявлення можливих дефектів. Для ідентифікації вагонів використовується зчитувач міток RFID.

DB Cargo розраховує, що застосування роботів Spot звільнить працівників від рутинної діяльності, що потребує великих трудовитрат, зменшить вартість та терміни технічного обслуговування вагонів.

У майбутньому оператор має намір розширити функції роботів, щоб вони могли розпізнавати інші дефекти вантажних вагонів.

Маса робота Spot складає 25 кг, зріст - 84 см, швидкість руху - до 6 км/год. Прикладне програмне забезпечення для нього розробив німецький стартап Energy Robotics із технічного завдання DB.

У березні 2024 року розпочалися випробування робота Spot на міській залізниці Мюнхена, де він патрулює парк відстою поїздів і при виявленні сторонніх осіб передає інформацію співробітникам служби безпеки DB.

n2405095-1