Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв та президент Узбекистану Шавкат Мірзійоєв провели неформальну зустріч, на якій, серед іншого, домовилися про створення спільного підприємства між залізничними адміністраціями обох країн.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію офіційного сайту президента Казахстану.

Як сказано в повідомленні, взаємодія залізниць двох сусідніх держав полягатиме в наданні на взаємовигідній основі вантажних терміналів на казахстансько-китайському кордоні та в Узбекистані для організації вантажних перевезень за маршрутом Китай-Казахстан-Узбекистан.

"Проєкт сприятиме нарощуванню двосторонньої торгівлі, збільшенню обсягів транспортування товарів, а також створить сприятливі умови для нарощування вантажоперевезень у південному напрямку. Крім того, спільне підприємство буде задіяне у розвитку Трансафганського маршруту", - зазначає казахська сторона.

Трансафганський коридор - це ініціатива, яку просуває Узбекистан і яка пропонує, з метою диверсифікації транспортних потоків, розвивати маршрут для вантажів з Китаю і Казахстану через Узбекистан та Афганістан до портів Пакистану на узбережжі Аравійського моря.

Раніше в ЄС повідомили, що європейські та міжнародні фінансові інституції виділять 10 млрд євро на підтримку та інвестиції для сталого транспортного сполучення в Центральній Азії. Що має стати альтернативою російському маршруту при транспортуванні товарів між ЄС та Китаєм. Кошти скерують на розвиток залізничної інфраструктури Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Туркменістану і Узбекистану.