США переконують Україну припинити атаки на російську енергетичну інфраструктуру, оскільки це може спровокувати зростання світових цін на нафту на тлі президентської кампанії Джо Байдена.

Як пише ЦТС з посиланням на Forbes, про це йдеться в матеріалі Financial Times.

Співрозмовники американського видання, обізнані на ситуації, розповіли, що попередження з Вашингтона були передані високопосадовцям СБУ та ГУР.

Одне з джерел відзначило, що Білий дім дедалі більше стурбований "нахабними атаками українських безпілотників", які вразили російські НПЗ, термінали та сховища.

Попри санкції та обмеження рф залишається одним із найважливіших світових експортерів енергоресурсів, зазначає видання. Цього року ціни на нафту зросли приблизно на 15%.

Вашингтон також стурбований тим, що через атаки України по російських об’єктах, рф може у відповідь атакувати енергетичну інфраструктуру, на яку покладається Захід. Йдеться про трубопровід КТК (Каспійський трубопровідний консорціум), який транспортує нафту з Казахстану. Його використовують західні компанії, зокрема ExxonMobil і Chevron.

"Ми не заохочуємо і не дозволяємо атаки всередині росії", - сказав представник Ради нацбезпеки США.

Коментуючи цю публікацію, експерт з енергетичних питань Михайло Гончар написав наступне:

"1. На нас намагаються перевести стрілки, щоб прикрити свою недолугість.

2. А недолугість у тому, що американські вояки ніяк не можуть справитись з хуситами, які загнали нафтовий трафік з Перської затоки на довший і дорожчий маршрут в обхід Африки…

4. Стратегічні нафтові резерви США дещо скоротилися, і гравці на ринку завжди грають у таких випадках на розгін ціни, щоб краще продати ресурс на заповнення резервів.

5. Ціни на бензин на внутрішньому ринку у США виросли (до речі незначно, кілька центів за галон) в першу чергу з-за того, що низка американських НПЗ стають на ремонти…

7. Взагалі-то наші дрони не били по видобувних потужностях в Сибіру, видобуток в росії не впав, а експорт сирої нафти навіть зріс, попри так звані санкції.

8. КТК - це не нафтопереробка, це транспорт сирої нафти з Казахстану, там є окремий термінал для її відвантаження. Тому занепокоєність щодо КТК притягнута за вуха. Якщо цього не знають в Білому домі, то це свідчить про жахливу некомпетентність, а отже це ідеальна можливість для ExxonMobil і Chevron маніпулювати".

Раніше західні експерти відзначали, що українська кампанія атак безпілотників на російські нафтопереробні заводи дала відчутні результати - до 12% нафтопереробних потужностей країни-агресора змушені були призупинити роботу. Торбйорн Тернквіст, генеральний директор Gunvor Group - одного з найбільших енергетичних трейдерів у світі, заявив, що ударами українських БПЛА загалом було виведено з ладу 600 000 барелів щоденних нафтопереробних потужностей країни-агресора.

А щодо дієвості західних санкцій у галузі нафтоторгівлі, варто відзначити, що з моменту запровадження механізму ЄС щодо обмеження цін на російську нафту, що перевозиться морем, у грудні 2022 року і до кінця лютого поточного року до портів та рейдових перевалок в країнах ЄС з російських портів Чорного моря було доставлено близько 11,4 млн тонн (або 82,9 млн барелів) російської сирої нафти. Ще 10,6 млн т росіяни направили з Чорного моря до ЄС у вигляді нафтопродуктів.