Українська кампанія атак безпілотників на російські нафтопереробні заводи дає відчутні результати - до 12% нафтопереробних потужностей країни-агресора змушені призупинити роботу. Наслідком для танкерних перевезень може стати рішення Москви транспортувати морем більше сирої нафти, ніж нафтопродуктів. Принаймні до тих пір, поки на вражених об’єктах проводяться термінові ремонти.

Як передає ЦТС, про це йдеться у матеріалі Splash. Видання зазначає, що з початку 2024 року було 15 атак БПЛА на 13 нафтопереробних заводів у 9 регіонах росії. З них 9 атак відбулися на минулому тижні.

Згідно з дослідженнями Clarksons Research, нафтопереробні заводи, які припинили роботу минулого тижня, охоплюють близько 12% нафтопереробних потужностей рф.

Торбйорн Тернквіст, генеральний директор Gunvor Group - одного з найбільших енергетичних трейдерів у світі, заявив, що ударами українських БПЛА загалом було виведено з ладу 600 000 барелів щоденних нафтопереробних потужностей країни-агресора.

Тим часом в JPMorgan Chase підрахували, що українські атаки забрали близько 900 000 барелів на день російських нафтопереробних потужностей. Аналітики припустили, що для відновлення виробничих обсягів росіянам може знадобитися "кілька тижнів, якщо не місяців".

У російському Фонді національної енергетичної безпеки зауважили, що влучання по НПЗ є більш проблематичними, ніж атаки по нафтобазах, оскільки пожежі на сховищах викликають лише короткочасні проблеми у вигляді спаленого палива. Удари по нафтопереробних заводах стали більш відчутними, оскільки такі технологічно складні об'єкти вимагають ремонту, який ускладнюється санкціями, оскільки російські НПЗ використовують значну кількість імпортного обладнання.

Щоб компенсувати тимчасові втрати, країна-агресор збільшить експорт нафти через свої західні порти в березні майже на 200 000 барелів на день або приблизно на 10%, очікують аналітики.