У Польщі з 14 березня набули чинності зміни до Кримінального кодексу, за якими, крім іншого, передбачено конфіскацію автомобілів за керування у нетверезому стані. За новими правилами, автомобілі п'яних водіїв почнуть конфіскувати та виставляти на аукціон.

Про це пише ЦТС з посиланням на The Warsaw.

Згідно з новим законодавством, автомобіль буде конфісковано у водія, якщо: у його крові не менше 1,5 проміле алкоголю, незалежно від того, чи вчинив він ДТП чи ні; у його крові більше 1 проміле і він скоїв ДТП; водій неодноразово за останні два роки керує автомобілем у стані алкогольного сп'яніння (понад 0,5 проміле); водій скоїв ДТП у тверезому вигляді, але втік з місця події.

Якщо автомобіль не є власністю водія, то конфіскується сума, еквівалентна вартості автомобіля, зазначеної у страховому полісі, або, за відсутності поліса, середня ринкова вартість такого автомобіля.

Максимальне покарання, яке може бути призначене за тяжку шкоду здоров'ю, також буде збільшено. За заподіяння тяжких тілесних ушкоджень або смерті винуватцю ДТП у стані алкогольного сп'яніння загрожуватиме до 16 років позбавлення волі (зараз це 12 років позбавлення волі).

Конфісковані автомобілі надходитимуть на аукціони. Стартова ціна на першому аукціоні складе 75% вартості автомобіля, визначеної експертом. Якщо на першому аукціоні не знайдеться покупець, то стартова ціна на другому аукціоні знизиться до 50% від вартості автомобіля.

В аукціоні зможуть взяти участь усі, хто не має боргів перед державою та має польське громадянство.