Станом на лютий 2024 року по всьому світі експлуатуються 152 повітряних судна, з тих, що знаходяться в українському реєстрі.

Як пише ЦТС, про це сказано у звіті голови Державної авіаційної служби України Олександра Більчука.

В "Державіаслужбі" нагадали, що у зв’язку з повномасштабним військовим вторгненням російської федерації з 24 лютого 2022 року повітряний простір України закритий для цивільних повітряних суден, окрім тих, що отримали дозвіл Генерального штабу ЗСУ на виконання польотів. Тож, наразі повітряним суднам з українською реєстрацією доводиться виконувати польоти за кордоном.

Зазначається, що протягом 2023 року до експлуатації залучалися 152 повітряних судна з чинними сертифікатами перегляду льотної придатності (ARC). Вони, зокрема, виконували комерційні вантажні і пасажирські перевезення у рамках всесвітньої програми WFP (World Food Programme) за контрактами Місії ООН в країнах Африки; авіаційні роботи (виконання польотів для гасіння лісових пожеж, польотів вертольотів з вантажем на зовнішній підвісці, аерофотозйомки); пасажирські перевезення.

За даними "Державіаслужби", в 2023 році українські авіакомпанії перевезли 422,1 тис. пасажирів, що на 57% менше, ніж в 2022 році. Вантажів та пошти було перевезено 42,7 тис. т (-33% р/р). Було виконано 5,8 тис. комерційних рейсів (-55%).

Відзначимо, що раніше авіакомпанія SkyUp інформувала, що її літаками в 2023 році було перевезено понад 1,5 млн пасажирів (згідно з власними підрахунками перевізника).