Уряд України визначив рівень дивідендів, які перерахують до бюджету акціонерні товариства з державною часткою.

Про це пише ЦТС з посиланням на Урядовий портал.

У рішенні Кабміну "Про затвердження базового нормативу відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2023 році господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави" йдеться, що базовий норматив відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів для підприємств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, має складати 80% від результатів господарської діяльності у 2023 році.

Це також стосується господарських підприємств, 50% і більше акцій яких належить підприємствам зі 100% часткою держави, зокрема дочірніх підприємств.

"Державні підприємства мають приносити гроші у держбюджет. Це вимога Закону. Цьогоріч Уряд визначив базовий норматив  відрахування на рівні 80%. У Держбюджеті на 2024 рік заплановані надходження від цього в розмірі понад 66 млрд грн. Ці гроші дозволять профінансувати потреби держави, зокрема і оборону", - зазначив заступник міністра економіки України Олексій Соболев.

Підприємства, за власної ініціативи, можуть перераховувати до бюджету і більшу частку.

Уряд встановив такі норматив відрахувань: для ПрАТ "УДП" (Українське Дунайське пароплавство) - 30%, за умови спрямування 50% прибутку на оновлення флоту та розвиток виробничих потужностей Кілійського суднобудівельно-судноремонтного заводу; для АТ "Укрзалізниця" встановлений норматив 50%, за умови що 30% прибутку спрямують на фінансування капітальних інвестицій, затверджених у консолідованому фінансовому плані на 2024 рік, реконструкцію критичної залізничної інфраструктури та оновлення рухомого складу.

Закон України "Про Державний бюджет на 2024 рік" передбачає надходження частини чистого прибутку та дивідендів від підприємств у державній власності на понад 66 млрд грн.