У Китаї під час будівництва семирівневого вокзального комплексу станції Байюнь через конструктивну складність проекту будівельно-монтажні роботи велися з використанням смарт-роботів.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Наприкінці грудня 2023 року на місці станції Тансі (що існувала з 1916 року) у Гуанчжоу відкрито вокзальний комплекс станції Байюнь наскрізного типу.

На 21 шлях станції щодня прибувають і відправляються 104 поїзди. Вокзальний комплекс складається із семи рівнів, чотири з яких підземні. Головний зал очікування загальною площею 40 тис. м² вміщує до 15 тис. пасажирів.

У ході будівництва було застосовано низку технічних інновацій.

Зважаючи на конструктивну складність проекту будівельно-монтажні роботи велися з використанням смарт-роботів. Наприклад, з'єднання 104 сталевих вигнутих елементів, що утворюють дах складного профілю, виконували роботизовані зварювальні пристрої.

Крім того, застосування роботів забезпечило укладання бетонного полотна з високою точністю та підвищення ефективності виконання робіт на 40%, при цьому кожен робот заміняв двох робітників.

Загалом під час зведення комплексу станції Байюнь було задіяно смарт-роботи 18 типів, можливості яких були перевірені в ході масштабних попередніх випробувань.