Україна не подавала заявку Туреччині, аби та пропустила через свої протоки тральщики "Черкаси" і "Чернігів", які були передані Великою Британією і входять до складу ВМС України. Це обумовлено дією конвенції Монтре. А некоректна інформація в медіа з цього приводу, можливо, була пов’язана з тим, що також з Британії були відправлені тральщики до Румунії, закуплені цією країною для власних потреб.

Як пише ЦТС, про це в інтерв’ю Українській правді розповів командувач Військово-морських сил України Олексій Неїжпапа.

"Туреччина сказала, що вони не пропустять протимінні кораблі "Черкаси" і "Чернігів". Це два кораблі, які були передані нам на початку 2023 року. Вони уже є в складі ВМС, хоча зараз знаходяться у Британії. Там наші екіпажі проходять підготовку за стандартами НАТО, і я думаю, що по її завершенню ці наші кораблі будуть повністю сумісні з країнами НАТО щодо протимінних дій", - зазначив він. 

За словами Неїжпапи, Україна не подавала заявку на прохід турецьких проток цими кораблями. "Ми розуміємо, що за конвенцією Монтре це заборонено. Інакше, те ж саме може зробити російська федерація і збільшити кількість, наприклад, носіїв ракет чи десантних кораблів. Ми розуміємо це, і тому не намагалися це робити", - додав він. 

"Я думаю, що, мабуть, якесь непорозуміння сталося в інформаційному полі. Я можу тільки припускати, але там з Британії пливуть протимінні кораблі для Румунії. Вони точно такі ж абсолютно, того ж класу, як і наші. Можливо, через них виникла ця тема в пресі. Але це кораблі, куплені румунською стороною для себе у Британії", - підсумував командувач Військово-морських сил України.