Уряд Туреччини не дав дозволу на прохід Чорним морем двом тральщикам, які Велика Британія передала Україні.

Про це пише ЦТС з посиланням на Reuters. 

Офіційна Анкара вирішила, що не пропустить тральщики, доки не закінчиться війна в Україні. 

"Туреччина, дотримуючись Конвенції Монтре з 1936 року, зберігає свою позицію протягом усієї війни, щоб запобігти ескалації напруженості в Чорному морі", - зазначають у Туреччині.

Турецька сторона додала, що союзники НАТО поінформовані про те, що мінно-пошукові кораблі, подаровані Україні Сполученим Королівством, не зможуть пройти через Турецькі протоки до Чорного моря, доки триває війна.

Туреччина відразу ж класифікувала "спецвоєнну операцію" росії проти України як "війну" і відповідно до статті 19 Конвенції Монтре Про режим проток закрила протоки для військових кораблів воюючих сторін.

Нагадаємо, ЦТС писав, що Велика Британія та Норвегія мали очолити нову "морську коаліцію" для допомоги Україні та надати ЗСУ протимінні кораблі класу Sandown (MCMV) та інші транспортні засоби для зміцнення здатності ведення бойових дій на морі. У міноборони Британії повідомляли, що Україні передадуть тральщики - військові кораблі спеціального призначення, головним завданням яких є пошук, виявлення та знищення морських мін.