Велика Британія та Норвегія очолять нову "морську коаліцію" для допомоги Україні та нададуть ЗСУ протимінні кораблі класу Sandown (MCMV) та інші транспортні засоби для зміцнення здатності ведення бойових дій на морі, йдеться у заяві міноборони Британії, пише ЦТС.

Ініціатива стане частиною "низки нових коаліцій", сформованих між членами НАТО з метою забезпечення довготривалої військової підтримки України.

Нова коаліція надаватиме Україні довгострокову підтримку, включаючи навчання, обладнання та інфраструктуру для зміцнення безпеки на Чорному морі.

У довгостроковій перспективі це допоможе Україні трансформувати військово-морський флот та посилити безпеку в Чорному морі.

Морська коаліція співпрацюватиме з ВМС і Міністерством оборони України для розвитку низки можливостей, включаючи модернізацію української морської піхоти та річкових патрульних кораблів для захисту прибережних районів, а також внутрішніх водних шляхів.

У заяві міноборони Британії сказано, що Україні передадуть тральщики - військові кораблі спеціального призначення, головним завданням яких є пошук, виявлення та знищення морських мін.